Locatie
Harderwijk
Opdrachtgever
BPD
Programma
231 grondgebonden woningen, waarvan 99 in fase 1 en 132 in fase 2
Team
Hugo Liedenbaum, Bart Weusten, Pieter Looijaard, Sven Heinen, Lars Rozendaal, Benno Landsheer, Vincent Leijser

De nieuwe woonbuurt ‘Harderweide’ is gelegen in het zuidoostelijke deel van de nieuwe woonwijk Drielanden-West. In het stedenbouwkundige plan wordt uitgegaan van dorpse en landelijke karakteristieken van Veluwse bebouwing. Binnen het plan zijn een drietal typische dorpse woonmilieus te onderscheiden: ‘Wonen aan de Brink’, ‘Wonen op een erf’ en ‘Wonen in een dorpse buurt’.

Harderweide krijgt een kleinschalige, dorpse sfeer. In de architectuur van de woningen is aansluiting gezocht bij kenmerken van traditionele architectuur die aansluiten bij het landelijke karakter. Binnen het plan is veel aandacht gegeven aan goed ontworpen hoeken, accenten en erfafscheidingen. Er is sprake van informele, gebogen straatprofielen, voortuinen met hagen en groene brinkjes.

Er wordt binnen het plan volop gevarieerd met kaprichtingen, goothoogtes, gevelindelingen, baksteenkleuren en detailleringen. Elementen als vakwerken, doorgemetselde gevels, omlijstingen van voordeuren en kozijnen, luiken, glasroedes en siermetselwerk versterken het gedifferentieerde dorpse beeld.

Fotografie:Lode Greven (www.lodegreven.nl)