Harderweide

Tags

Grondgebonden woningen

Locatie

Harderwijk

Opdrachtgever

BPD

Programma

231 grondgebonden woningen, waarvan 99 in fase 1 en 132 in fase 2

Team

Hugo Liedenbaum, Bart Weusten, Pieter Looijaard, Sven Heinen, Lars Rozendaal, Benno Landsheer, Vincent Leijser

De nieuwe woonbuurt met de naam “Harderweide” is gelegen in het zuidoostelijke deel van de nieuwe woonwijk Drielanden West. Deze wijk kenmerkt zich door een groen landschappelijk en dorps karakter geïnspireerd op de Veluwe.

Binnen het plan is veel ruimte voor groen in de vorm van brinken en ‘houtwallen’. De buurt Harderweide is gelegen tussen een brede groene laan in het westen en een groenstructuur in het oosten. Aan de westzijde van de woonbuurt is één van de brinken gelegen en binnen het plangebied ligt een grote groenzone. Op deze wijze woon je altijd in de nabijheid van het groen.

Harderweide krijgt een kleinschalige, dorpse sfeer. Er is sprake van informele, gebogen straatprofielen, voortuinen met hagen en groene brinkjes. De door ons ontworpen woningen sluiten aan bij het gewenste dorpse beeld. Er wordt binnen het plan volop gevarieerd met kaprichtingen, goothoogtes, gevelindelingen, baksteenkleuren en detailleringen. Elementen als vakwerken, doorgemetselde gevels, omlijstingen van voordeuren en kozijnen, luiken, glasroedes en siermetselwerk versterken dit gedifferentieerde beeld.

Op deze wijze wordt elke woning individueel herkenbaar gemaakt en ontstaat een kleinschalige woonomgeving. Het dorpse thema en de groene landschappelijke setting hebben ons geïnspireerd om een buurt te ontwerpen die echt onderscheidend is binnen Harderwijk.