Locatie
Veenendaal
Programma
113 grondgebonden woningen
Team
Bart Weusten, Pieter Looijaard, Sven Volkers
Opdrachtgever
Latei
Status
Ontwerpfase

In De Veenderij, een waterrijk deel van Veenendaal Oost, is een nieuw woonbuurt de Kade ontworpen. De nieuw woonbuurt vormt het hart van de Veenderij en wordt volledig omsloten door water. Water speelt hier de hoofdrol. Steeds is er vanuit straten, pleinen, woningen en tuinen een relatie met het water. Rondom wordt is er een stevige begrenzing in de vorm van een gemetselde kademuur, zoals die ook in vroegere tijden in het centrum van Veenendaal terug te vinden was. De straatprofielen zijn smal en hebben een overwegend stenig karakter waarbij een dorps-stedelijke allure is ontstaan, modern met een knipoog naar de historie van Veenendaal.

De architectuur van de woningen versterkt het dorps-stedelijk karakter van de buurt. De wanden van de bouwblokken zijn in samenhang ontworpen waarbij woningen als herkenbare, eigen panden zijn ontworpen. Aan de kade en de ontsluitingsweg zijn de blokken steviger en de ‘korrel’ van de panden stevig. Rondom het groene plein en de binnenstraten zijn de panden fijner, kleinschaliger. Markante hoeken worden als stedenbouwkundige accenten ontworpen. Het parkeren is opgenomen in parkeerhoven. Zoveel mogelijk zijn daar ook parkeerplaatsen op eigen terrein in de tuin ontworpen.

Kaders, Franse balkons,  diversiteit in gootlijnen en accenten in metselwerk geven het plan verfijning en eigenheid. Een privé zone, in de vorm van Delftse stoepen maakt de overgang van de woningen naar de straat. Deze Delftse stoepen zijn het uitgangspunt geworden voor de uitwerking onze architectuur. Rondom het groene plein en aan de Kade zijn openslaande deuren en bankjes opgenomen die ervoor zorgen dat er een interactie is tussen de woningen en het leven aan de straat.