Locatie
Krimpen aan de Lek
Programma
Appartementen
Opdrachtgever
Artica Vastgoedontwikkeling
Team
Bart Weusten, Pieter Looijaard
Status
Ontwerp

Binnen het centrumplan van Krimpen aan de Lek is als stedenbouwkundig sluitstuk van het dorpsplein een nieuw appartementengebouw ontworpen. De ontwerpuitdaging was om een gebouw te ontwerpen dat zowel een markante uitstraling heeft als een goede inpassing in de bestaande omgeving. Zicht, privacy en bezonning waren daarbij belangrijke aspecten. Elf appartementen met een winkel/bedrijfsruimte zijn hier ontworpen in een herkenbaar, kloek metselwerk volume.

De architectuur van het gebouw verwijst naar die van een Waaggebouw. Een stoere topgevel naar het pleinplein zorgt voor een monumentale, herkenbare uitstraling. Hoekbalkons snoeren het metselwerkvolume in waardoor deze rank en verticaal oogt. Voor de andere zijde is juist gekozen voor een bredere frontwerking waarbij de loggia’s gezamenlijk een architectonisch accent vormen. Het Waaggebouw vormt het entreegebouw tot het plein. De karakteristieke daklijn met topgevels in de lang gevels  geven het gebouw een kenmerkend silhouet.

In de verdere uitwerking zorgen witte gevelkaders, fraai ontworpen hekwerken en metselwerk accenten voor verdere verfijning. Bijzonder zijn de gestileerde weegschalen die, als pinakels, de bekroning van de gemetselde pilasters vormen.  Grote raampartijen tot aan vloer geven veel daglicht in de appartementen.

Impressies: Virtual Dutchmen