Locatie
Waalre
Programma
23 grondgebonden woningen, 12 bebo woningen
Team
Bart Weusten, Pieter Looijaard, Jeroen Bos, Wilbert van Haren
Opdrachtgever
Dura Vermeer
Status
In uitvoering

Onder de rook van Eindhoven, gelegen aan de waterplas de Meeris is de Nul-op-de-meter-wijk ‘The Lodge’ ontworpen.   De wijk wordt  omzoomd door bosrijke natuur en is gelegen aan het oude dorpslint, de Heistraat. De wijk kent een rijke diversiteit aan verschillende grondgebonden woningtypen in verschillende segmenten; van woningen in het hogersegment tot sociale woningbouw. Centraal in het plangebied is een woningbouwcomplex gelegen dat bestaat uit boven en beneden woningen in de sociale sector.

De opzet van het plan is dusdanig ontworpen dat er een dorpse, informele sfeer ontstaat waarbij de verschillende oriëntaties, het oude dorpslint, bos en water zijn vertaald naar de uitwerking van de architectuur van het plan. De aan het water gelegen rijwoningen zijn verhoogd aangelegd met veranda’s en overkapte balkons met zicht over het water.

De woningen aan de Heistraat voegen zich in het historische dorpslint. De bebouwing is kleinschalig en bestaat uit verschillende dorpse typologieën. Op de hoek van de Heistraat en de centrale as ligt een kleinschalig huurcomplex. Aan de Heistraat presenteert het complex zich als een herenboerderij. De lange beuk ligt aan de centrale as en heeft het karakter van een hoeve. De parkeerplaatsen voor het complex zijn uit het zicht gepositioneerd in een hofje, omzoomd met brede hagen.