The Lodge

Tags

Grondgebonden woningen, Tender

Locatie

Waalre

Programma

23 grondgebonden woningen, 12 bebo woningen

Team

Bart Weusten, Pieter Looijaard, Jeroen Bos, Wilbert van Haren

Opdrachtgever

Dura Vermeer

Status

In uitvoering

Voor de selectie van fase 2 aan de noordzijde van Waalre is het plan van Dura vermeer als winnaar geselecteerd. De eerste fase is al jaren bewoond en nu zijn ook de fases Heistraat Noord & Winterbleeck zo goed als afgerond. De volgende stap is de ontwikkeling van ons ontwerp aan Heistraat Noord Fase 2. Deze fase beëindigt de woonwijk Waalre Noord aan de waterkant. Het was van belang dat de buurt aansloot op de wijk Waalre Noord alsook op de dorpse sfeer van Waalre.

 

 

In fase I is reeds de toon gezet voor de bouwstijl: overwegend traditioneel, afgewisseld met enkele moderne/eigentijdse woningen. De woningen in Heistraat Nood fase 2 tussen Heistraat en waterplas De Meeris zoeken daarom de aansluiting bij deze bouwstijlen: verandawoningen aan de waterkant en dorpse lintbebouwing met o.a. op langgevelboerderijen geïnspireerde woningen aan de Heistraat.

 

 

Gevelimpressie Verandawoningen The Lodge, Waalre

 

 

Aan de waterkant zijn de verandawoningen doorgezet, zodat een duidelijke relatie met eerdere fasen ontstaat. Het talud wordt ingeplant met groepjes bomen, waardoor zowel een parkachtig beeld als voldoende zicht op het water gegarandeerd zijn. Langs de waterkant loopt een informeel pad, dat aan de westzijde via het boscomplex aansluit op de boulevard van fase 1 en aan de oostzijde aantakt op het zandpad rondom de plas.

 

Gevelimpressie huurcomplex The Lodge, Waalre

 

De woningen aan de Heistraat voegen zich in dit historische lint. De bebouwing is kleinschalig en bestaat uit verschillende dorpse typologieën. Op de hoek van de Heistraat en de centrale as ligt een kleinschalig huurcomplex. Aan de Heistraat presenteert het complex zich als een tweekapper. De lange beuk ligt aan de centrale as. De parkeerplaatsen voor het complex zijn gesitueerd in een hofje, omzoomd met hagen en gecamoufleerd door enkele forse eiken in verbrede hagen.

 

De woningen aan de oostzijde worden ontsloten door een straat langs het bos. Vanuit de woningen is zicht op de bosrand. Parkeerplaatsen zijn subtiel ingepast in kleine, met hagen omzoomde parkeerkoffers. Aan het einde van de straat is zicht op het water. Aan de rechterzijde, tegen de bosrand, ligt het duurzaam woonobject als beëindiging van de wijk.