MAR’CS: woon- en winkelcomplex aan Bisonspoor in Maarssen

Tags

Appartementen, Commerciële ruimte, Gebouwde parkeervoorziening

Locatie

Maarssen

Team

Edo Geesink, Ferdi Schönberger

Opdrachtgever

Ontwikkelcombinatie Kondor Wessels Projecten en Bon Groep

Programma

143 appartementen, 3.300 m2 winkels en 1.300 m2 maatschappelijke voorzieningen

Status

Opgeleverd

Met de komst van het nieuwe station en MAR’CS is het startsein van de gebiedsmetamorfose in Maarssen gegeven. In opdracht van Kondor Wessels Projecten en Bon Groep hebben wij een ontwerp gemaakt voor het appartementengebouw: 143 appartementen, ca. 2.320 m2 winkelruimte en ca. 1.300 m2 maatschappelijke voorzieningen. Hiermee ontwikkelt het versnipperde gebied zich naar een hippe stationslocatie.

 

 

Het gebouw heeft een belangrijke stedenbouwkundige taak. Met MAR’CS wordt meer structuur in het gebied tussen station en winkelcenrum Bisonspoor aangebracht. Wij hebben getracht om op deze centrale plek in Maarssen de ontmoeting tussen snelheid en halt houden te symboliseren. Daarom bestaat het gebouw in verticale zin, uit twee winkelhaken: langgerekte basementen die zich plotseling oprichten en zich zo oriënteren op de omgeving. Aan het einde van het plein is het gebouw helemaal opgetild en op statige pilaren gezet zodat het plein mooi aansluit op de aangrenzende stedenbouwkundige structuur.

 

“Wij hebben getracht om op deze centrale plek in Maarssen de ontmoeting tussen snelheid en halt houden te symboliseren.”

 

 

Torenhoog gebouw

 

MAR’CS bestaat uit totaal elf verdiepingen en torent hiermee hoog boven alles uit. De winkels op de begane grond sluiten aan op het plein en hebben door de hoge raampartijen een uitnodigend karakter. Door een onderdoorgang in de ‘oksel’ van het gebouw wordt het winkelende publiek vanuit het station direct naar het achterliggende winkelcentrum Bisonspoor geleid. De bestaande zichtlijn vanaf dit winkelcentrum naar het station blijft hierdoor ook bestaan. Doordat de winkels en de parkeerplaatsen op de eerste woonlagen zijn gesitueerd, begint het wonen pas op de 3e verdieping. Ver boven alle rumoer uit en met een vrij uitzicht door de vele ramen. Ieder appartement heeft een buitenruimte in de vorm van een loggia, balkon of terras. Het gebouw MAR’CS heeft op de vierde bouwlaag een binnenterrein. Voor alle appartementseigenaren is dit open dakterras bereikbaar.

Karakter Maarssen

 

Bij het kiezen van de materialen en kleuren voor het gebouw hebben we geprobeerd aansluiting te vinden bij het karakter van Maarssen. We hebben daarom gekozen voor een bakstenen gebouw in combinatie met veel glas op de begane grond. Dit glas maakt de begane grond transparant en de etalages oefenen grote aantrekkingskracht uit op voorbijgangers. De roodpaarse bakstenen gevel op de verdiepingen zorgt voor een warme en vriendelijke uitstraling op het plein en voor privacy in de woningen. Boven de liggende delen van de winkelhaak, het gemetselde basement, zijn de appartementen als het ware verpakt in een gevarieerd raster met veel glas, waarin de lucht wordt weerspiegeld.