Vitesse

Tags

Directievoering

Locatie

Papendal, Arnhem

Opdrachtgever

Vitesse

Programma

Trainings- en opleidingsaccommodatie van 4200 m² met spelershome, tribune, kleedkamers, krachthonk, persruimte en kantoren

Team

Edo Geesink, Bart Weusten, Ferdi Schönberger, Thiemo Kaaf, René Merison

Status

Gerealiseerd

Na de komst van de nieuwe clubeigenaar dhr. Jordania zijn wij in 2011 begonnen met het ontwerp voor de trainings- en opleidingsaccomodatie van Vitesse.

 

Het gebouw van Vitesse heeft duidelijk een andere positie en functie als de andere gebouwen op Papendal. Het ligt niet in het bos, maar vrij in de ruimte tussen twee sportvelden: een open plek omzoomd door boomgroepen en bos. Voor het ontwerp hebben wij ons laten inspireren door de beeldkwaliteitsparagraaf uit het masterplan voor Papendal. Het ontwerp diende op een zorgvuldige wijze ingepast te worden in het mooie natuurgebied. Door het gebouw gedeeltelijk in de grond te laten zakken en door de tribune in een groen talud te integreren, ligt het gebouw ingebed in de natuurlijke omgeving. Daarnaast hebben wij het gebouw ingepast in zijn omgeving door middel van natuurlijke en sobere materialen.

 

 

Concept

In basis heeft het gebouw een eenvoudige hoofdvorm; een rechthoekig volume van vier bouwlagen voorzien van een kolommen-structuur, waardoor een flexibele inrichting mogelijk is. De onderste twee bouwlagen, deels onder maaiveld gelegen, bevinden zich de meer privacygevoelige ruimten, zoals de kleedruimten, het therapiezwembad, de fitnessruimte en een aantal ondersteunende trainingsfaciliteiten. De bovenste twee bouwlagen zijn de belangrijkste representatieve, en deels openbare functies gesitueerd, zoals de spelershomes voor zowel de selectie als de jeugd, de kantine, de persruimte, instructieruimten en de kantoren. Vides verbinden deze bouwlagen in verticale zin en bieden spannende doorkijkjes.

 

Het hoofdvolume heeft aan de koppen en aan de zijde van het wedstrijdveld een zeer open karakter. De doorsnede van het gebouw is aan deze open zijden vertaald in de gevouwen gevelafwerking, waardoor de gebouwstructuur afleesbaar is. Het rechthoekige volume is middels een glooiend groen talud, dat overgaat in een ruw steenachtig basement, stevig verankerd in zijn landschappelijke omgeving. Het talud biedt tevens ruimte aan de informele tribune, waarvandaan de wedstrijden op het nieuwe hoofdveld kunnen worden gevolgd. Aan de andere zijde wordt het talud begrenst door een langgerekte oplopende muur die onderdeel is van het basement en die de bezoekers naar de diverse entrees begeleidt. Een verdiepte glooing in het terrein geeft tevens de mogelijkheid het souterrain van daglicht te voorzien.

 

 

Een over het talud uitkragende luifel is geïntegreerd  in het hoofdvolume. Deze benadrukt het zicht op het hoofdveld en versterkt de relatie met de omgeving. De huid van de bovenste twee lagen wordt uitgevoerd in messing, een puur materiaal , dat al na twee à drie maanden zijn natuurlijke patina verkrijgt: een dof bruin-geelachtige herfstkleur, die een zachte en ingetogen natuurlijke uitstraling heeft. Dit proces van verkleuring is al ingezet is.

 

 

Materialisering

In materialisering en kleur is er aansluiting gezocht bij de natuur. Het basement is vervaardigd van een exclusieve, zeer lange, handgemaakte baksteen van fabrikant Petersen uit Denemarken. Verschillende kleuren baksteen zijn gemengd, en we hebben er bewust voor gekozen om de stenen niet recht aan de draad te laten metselen, maar om ze te laten verspringen. Zo ontstaat er ruw en robuust basement. Als contrasterend materiaal is er voor de gevels van de bovenbouw gekozen om deze uit te voeren in messing. Daarnaast heeft het gebouw, daar waar mogelijk, een zeer transparant karakter gekregen. Door de grote glazen gevelpuien, de glazen gangwanden en de vides wordt het interieur verbonden met het landschap. Tevens kan hierdoor het daglicht tot diep binnen het gebouw doordringen.

 

Voor Geesink Weusten Architecten was dit project een totaalopdracht: zowel het ontwerp, de technische uitwerking, directievoering en bouwtoezicht zijn door ons bureau verzorgd. Daarnaast waren wij verantwoordelijk voor de budgetbewaking. Dat ging heel ver, van het gebouw, het interieur, de terrein-inrichting, de nieuwe sportvelden met veldverwarming tot aan de koffie en theekopjes in de kantine toe.