Klooster de Terebint

Tags

Appartementen, Directievoering, Herbestemming, Zorg

Locatie

Dongen

Programma

33 appartementen, 3 woongroepen

Team

Bart Weusten, Pieter Looijaard, Richard van Wees, René Merison

Opdrachtgever

Stepping Stones

Status

Gerealiseerd

Voor Stepping Stones hebben wij een ontwerp gemaakt voor de herbestemming van het klooster Maria-Oord in Dongen, later ook huize Terebint genoemd. Sinds de zomer wonen er in plaats van nonnen die rust of geneeskundige zorg nodig hebben, mensen die lijden aan dementie. 

 

Het klooster kent, net als Dongen zelf met zijn vele monumenten, een lange historie. in 19396 namen de Franciscanessen het huis Maria-Oord, ontworpen door architectenbureau Gebroeders Oomen uit Oosterhout, in gebruik als ziekenhuis en rusthuis voor de congregatie. In januari 2004 vertrokken de laatste zusters naar het moederhuis iets verderop. Het gebouw functioneerde sindsdien onder de naam huize Terebint als verzorgingshuis voor een andere groep Franciscanessen. Nu in 2018 heeft het huis dus weer een nieuwe zorgbestemming en naam gevonden.

 

 

De villa maakt onderdeel uit van Stepping Stones Home & Care, een zorgorganisatie die mensen met dementie een sfeervolle en vertrouwde woonomgeving wil bieden waarbij het leveren van 24-uurs kwalitatief hoogstaande zorg voorop staat. De nieuwe naam luidt villa Gardiaan. De naam Gardiaan is een verwijzing naar deze zusterorde en slaat op de titel van de kloosteroverste. Daarnaast is het afgeleid van de term ‘beschermer’, hetgeen aansluit op de beschermde woonomgeving van deze villa.

 

 

 

 

Vaak gaan wij bij de Stepping Stones huizen voor een huiselijke, iets wat gedateerde sfeer met lambrisering en velours bijvoorbeeld. Dit sluit vaak goed aan bij de leefwereld van de cliënten. Bij dit specifieke project zijn we iets van die lijn afgeweken omdat we de sfeer en het fraaie historische karakter van het klooster, die met name tot uiting komen in de oude kapel, wilde behouden.