Locatie
Dongen
Programma
33 appartementen, 3 woongroepen
Team
Bart Weusten, Pieter Looijaard, Richard van Wees, Renu00e9 Merison
Opdrachtgever
Stepping Stones
Status
Gerealiseerd

In 1939 nam de zusterorde ‘Franciscanessen van Dongen’ het huis Maria-Oord in Dongen in gebruik als ziekenhuis en rusthuis voor de congregatie. Het gebouw werd ontworpen door architectenbureau Gebr. Oomen uit Oosterhout. Het gebouw is daarna nog een aantal keren verbouwd waarna het in 2004 de naam De Terebint kreeg.

De structuur van het gebouw bestaat uit een herkenbare ringstructuur rondom een kloostertuin van waaruit de diverse ruimten zijn ontsloten; de entree, de kapel, de lobby en de appartementen. Steeds is er visueel contact met de kloostertuin.

Het bestaande gebouw wordt gekenmerkt door een robuust en ambachtelijk materiaalgebruik. Het interieur bestaat uit fraaie en robuuste materialen zoals schoonmetselwerk, terrazzo vloeren en trappen en zorgvuldig uitgewerkte religieuze details door het hele gebouw.

In 2018 is het gebouw verbouwd tot Zorgvilla Gardiaan. 31 woon-zorgappartementen zijn gerealiseerd. De ontwerpuitdaging bestond uit hoe menselijke maat en huiselijkheid te ontwerpen in een dergelijk stevig gebouw. In het ontwerp zijn wij daarbij uitgegaan van een terughoudende ontwerphouding. Originele elementen zijn gecombineerd met een eigentijdse inrichting. De vormentaal van de (religieuze) geometrieën in de het bestaande interieur zijn bijvoorbeeld aanleiding geweest voor het ontwerp van de grote stalen pui in de kapel en toegepaste behangmotieven in de gangen. Tot in details is dit concept uitgewerkt;  zaken als verlichting, hang en sluitwerk  en de inrichting eigentijds maar hebben altijd een verwijzing naar het bestaande gebouw