Het Podium

Tags

Appartementen, Gebouwde parkeervoorziening, Sociale huur

Locatie

Arnhem

Programma

153 appartementen

Team

Bart Weusten, Hugo Liedenbaum, Loe van de Ven, Thiemo Kaaf

Opdrachtgever

KlaassenGroep / Vivare Projecten

Status

Gerealiseerd

Stedenbouwkundig gezien vormt “Het Podium” een enclave binnen Presikhaaf I in Arnhem. In opdracht van KlaassenGroep hebben wij 153 appartementen gerealiseerd. Het ontwikkelgebied, een grote naoorlogse wijk, is een gebied waar de vernieuwing gestalte krijgt. Het Podium dankt zijn naam aan het ontwerp: het terrein is één meter opgetild ten opzichte van het omringende maaiveld. Hierin zijn de bergingen en een prive-stallingruimte voor de auto opgenomen.

 

Het plan, dat in twee fases gebouwd is, bestaat uit acht alzijdig georiënteerde woon-blokken variërend in hoogte van twee tot zes woonlagen. De vier gebouwen uit de eerste fase zijn bereikbaar vanaf een royaal houten dek op de stallingsgarage. De gebouwen uit de tweede fase zijn bereikbaar via de padenstructuur van “het Podium”. “Het Podium” krijgt een groene parkachtige invulling met wandelpaden en speelplekken. In totaal om-vat het plan 153 appartementen en een ondergrondse stallingsgarage.

 

 

 

 

De opzet van de bebouwing is sterk planmatig van karakter. Het gekozen maatsysteem bepaalt samen met de gewenste lange zichtlijnen de posities van de gebouwen. De zichtlijnen zorgen in hoge mate voor het handhaven van het groene karakter van de buurt en maken de ecologisch-recreatieve zone in de woonbuurt voelbaar en zichtbaar. De verkaveling is gebaseerd op vrijstaande objecten, los in de ruimte. Er is grote overeenkomst in de verschijningsvorm van de nieuwbouw. Bouwhoogtes en organisatieprincipes zijn verschillend maar het karakter van de gebouwen is hetzelfde.

 

De woongebouwen worden gekenmerkt door hun eenduidige volumebegrenzing. De gebouwen zijn alzijdig georiënteerd en kennen geen voor- en achterkant. De gevels van alle vier de kanten van de vo-lumes zijn soortgelijk in hun opbouw. De entrees van de urban villa’s zijn ge-legen aan de centrale ruimte tussen de gebouwen in. Hart van deze ruimte is de parkeergarage voor de bewoners. Deze wordt half-verdiept aangelegd. Doordat het maaiveld circa een meter opgehoogd wordt verdwijnt de garage bijna geheel uit het zicht. De architectuur van de blokken word gekenmerkt door horizontale uitstekende betonbanden met daartussen een afwisselende vulling van witte stucwerkvlakken en raampartijen. Door middel van matglazen hekwerkvullingen en matglazen puivullingen worden de buitenruimten betrokken bij de gevelcompositie. Vanaf het houten dek zijn de hoge omkaderde hoofdentrees duidelijk waarneembaar. Naast de omkaderde hoofdentree heeft elk blok een accent in de vorm van twee of drie gestapelde omkaderde ramen. Deze accenten zijn gericht op de omliggende straten.

 

Het merendeel van de appartementen worden via twee woningbouwverenigingen verhuurd. Vivare heeft haar woningbestand middels “het Podium” met 99 huurappartementen kunnen uitbreiden. Mooiland Vitalis is de eigenaar van 46 huurappartementen geworden. De overige 8 appartementen zijn als sociale koopwoningen op de markt gebracht.