Locatie
Eemnes
Programma
18 ggb woningen
Opdrachtgever
Heijmans
Team
Bart Weusten, Loe van de Ven, Alex van der Burgt, Wilbert van Haren

In het weidegebied tussen de A27 en de Wakkerendijk verrijst de nieuwste uitbreiding van het historische dorp Eemnes. Voor Heijmans ontwierpen wij 18 grondgebonden woningen in een ‘dorpse’ uitstraling, ingegeven door de inwoners tijdens georganiseerde bijeenkomsten. Voor de eerste fase van de Ruijtersweide hebben wij ervoor gekozen geen lange rijen dezelfde woningen te ontwerpen, maar huizen in allerlei soorten en maten naast elkaar te componeren. Deze variatie moet ervoor zorgen dat het niet alleen dorps aan gaat voelen, maar ook dat de samenstelling en leeftijdsopbouw van Zuidpolder de komende jaren in balans blijft, want dat vinden wij belangrijk.

Ruijtersweide wordt gebouwd langs de groenzone van de Wakkerendijk. De wijk is ruim opgezet en de woningen staan op grote de kavels. Iedereen heeft een voortuin met een erfafscheiding in de vorm van een groene haag of een gemetseld muurtje. Dit karakteristieke gebaar versterkt het groene en authentieke karakter van Ruijtersweide. Een groot deel van de woningen ligt aan een speelveld, het water of een plantsoen. Parkeren gebeurt in Ruijtersweide vaak op eigen terrein. Ook zijn er parkeerplaatsen op straat en parkeerhoven. Deze hoven hebben door het mooie hekwerk – voorzien van gemetselde palen – een besloten karakter. Een beetje alsof u een landgoed oprijdt.

Door de huidige trend van toenemende verharde oppervlaktes kan hemelwater minder ter plekke infiltreren en wordt het versneld afgevoerd. Een versnelde afvoer van hemelwater zal de natuurlijke waterbalans verstoren en mogelijk wateroverlast veroorzaken. Het infiltreren van hemelwater in de bodem zal de grondwaterreserves in stand houden, verdroging tegengaan en wateroverlast voorkomen. De door wilgen omzoomde sloot rondom ons veld wordt gebruikt om overtollig hemelwater te bufferen en de kans op wateroverlast te verminderen.

Marit Overbeek van Heijmans schreef voor gebiedsontwikkeling.nu een ontzettend inspirerend artikel over de Zuidpolder in Eemnes. Dit artikel is hier terug te vinden.