Locatie
Waalwijk
Opdrachtgever
van Wanrooij projectontwikkeling
Programma
60 grondgebonden woningen
Team
Bart Weusten, Loe van de Ven, Janira Christiaans

“Tussen Zool&Zeine” in Waalwijk kent een zeer groen karakter. Deze nieuwe woonbuurt ligt tussen de groene zone aan de Eerste Zeine en de wandelroute het “Halve zolenpad”. Dit karakter wordt versterkt door een ruim straatprofiel met veel ruimte voor groen en het centrale hof. Ook de voortuinen en de erfafscheidingen in de vorm van hagen dragen bij aan het groen karakter van de wijk.

Het plan refereert qua schaal en karakter aan de bestaande lintbebouwing aan de Burgemeester Smeelelaan en de karakteristieke woningen aan de Noorder Parallelweg. De nieuwe buurt krijgt een statig karakter en straalt royaliteit uit. Qua materialisering is gekozen voor een palet met sprekende, gemêleerde baksteenkleuren en het toepassen van metselwerk verbijzonderingen. Verder is er gekozen voor een karakteristieke dakvorm met ruimte overstekken, strategisch geplaatste kopgevels en schoorstenen.

In het hart van deze woonbuurt bevindt zich een centraal groen hof, dat ontworpen is met een eigen karakter door het toepassen van siermetselwerk het strategisch plaatsen van kopgevels en een bijzonder woningtype aan de kop van het hofje dat werk als duidelijk herkenningspunt binnen de wijk en tevens als introductie van de centrale groene ruimte. Deze groene ruimte in combinatie met het ruime straat profiel en de karakteristieke dakvorm en met metselwerk verbijzonderingen zorgen voor een duidelijke identiteit en karakter van deze nieuw wijk.