De Brouwerij is één van de oudste bouwterreinen van de stad en heeft een rijke industriële geschiedenis. Het silogebouw staat hier als een soort relikwie dat voor een belangrijk deel de sfeer van de wijk bepaalt. Het kon dan ook haast niet anders of deze sfeer moest terugkomen in het ontwerp van de woningen.

Locatie
Hengelo
Opdrachtgever
Ter Steege Bouw Vastgoed
Team
Loe van de Ven
Programma
95 grondgebonden woningen
Status
In voorbereiding

Voor dit project is allereerst grondig voorwerk gedaan door de adviseurs van SAB, die een stedenbouwkundig plan hebben gemaakt. In dit plan waren de grote lijnen zoals de beek en de hofjesstructuur al neergezet. Door deze opzet wordt een oase van rust gecreëerd in een wijk die omringd wordt door de levendigheid van de stad. Met het stedenbouwkundig plan als basis zijn de woningen verder uitgewerkt. In de architectuur zitten veel elementen die refereren aan de voormalige brouwerij. De rode baksteen, de rasterstructuur en de vierkante ramen van enkele woningen zijn duidelijk terug te herkennen in het silogebouw. Andere verwijzingen, zoals witte metselaccenten, zijn geïnspireerd op gebouwen die hier vroeger stonden, waarvan nu alleen nog foto’s bestaan. Van de grote lijnen tot in de kleinste details is die industriële sfeer naar boven gehaald. Zelfs de betonnen bankjes aan het water sluiten hierbij aan.

Toch is het niet alleen maar industrieel. De beek geeft het project ook een groen en zacht karakter. Dankzij de parkeerkoffers in de hofjes blijft het terrein rond de beek autovrij en wordt dit een plek met veel groen en een hoge verblijfskwaliteit. Het plan is zó ontworpen dat een prachtige monumentale boom behouden kon blijven, die echt van toegevoegde waarde is. Elk detail heeft een functie, en draagt bij aan een hoogwaardige woonkwaliteit.

Voormalig Silogebouw brouwerij
situatie plangebied

De schoonheid van de woningen mag gezien worden. Als je vanuit het centrum over de Twekkelerweg  aan komt rijden, springen de witte gevels op de hoek er echt uit. Je blik wordt er vanzelf naar toe getrokken. Vanaf de andere kant springen de topgeveltjes in het oog. Deze topgevels zijn tevens een knipoog naar de sheddaken van oude fabrieken.

De Brouwerij is een project waar we trots op zijn. Een uniek stukje stad dat transformeert van een fabrieksterrein naar een bijzondere woonwijk, met respect voor de rijke historie van deze plek.