Hoogstede meest duurzame woon-zorgcentrum van Nederland

Hoogstede meest duurzame woon-zorgcentrum van Nederland.

Hoogstede is het meest duurzame woon-zorgcentrum van Nederland met een BREEAM-certificaat. Voor Hoogstede, in opdracht van DrieGasthuizenGroep in Arnhem, hebben wij veel duurzame oplossingen en materialen toegepast die hebben geleidt tot een vrijwel energieneutraal gebouw. Naast duurzaamheid zijn comfort en huiselijkheid kenmerkend voor het wooncomplex, waarvan de tweede bouwfase eind 2017 werd opgeleverd.

Thuis voelen in woon-zorgcentrum Hoogstede
Fotografie: Lode Greven (www.lodegreven.nl)

Duurzaamheid

Om van Hoogstede het meest duurzame woon-zorgcentrum van Nederland te maken hebben wij met het gehele bouwteam de ambitie op het gebied van duurzaamheid erg hoog gelegd. Een groot deel van de gebruikte energie wordt op het eigen perceel opgewekt. De schil van dit gebouw is van hoge kwaliteit en het gebouw is volledig gasloos. Energie wordt opgewekt met meer dan 900 zonnepanelen op het dak. Overcapaciteit die dit oplevert wordt als compensatie voor minder duurzame locaties elders ingezet. Ook opvang van regenwater op eigen terrein, bewuste keuzes voor beplanting en het creëren van nestruimte voor vogels, vleermuizen en eekhoorns werden, met oog op duurzaamheid, meegenomen in ontwerp en realisatie. Het gebouw is vrijwel energieneutraal door het gebruik van eigentijdse technologie en materialen. Dit is getoetst door het Dutch Green Building Council wat heeft geresulteerd in een BREEAM-certificaat *** (very good). Hiermee is Hoogstede het duurzaamste zorggebouw van Nederland.

“Met onze ingreep willen wij de kwaliteit van leven verbeteren en tegelijker-tijd op een verantwoorde manier met de natuur omgaan”

Duurzaamheid gaat bij woon-zorgcentrum Hoogstede verder dan de bouw en de toegepaste techniek. Ook de belevingskwaliteit van het gebouw voor cliënten en personeel is belangrijk. Het intieme, huiselijke gebouw bevordert mede de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de bewoners en biedt medewerkers een plezierige en comfortabele werkomgeving.

Meer informatie is te vinden op de projectpagina van Hoogstede.