Industriele-woningen-Metaalwarenfabriek-Record-Velp---Weusten-Liedenbaum-Architecten

Start verkoop op voormalig Record Metaalwarenfabriek in Velp

Midden in het prachtige Velp wordt een unieke woonlocatie ontwikkeld: Record Velp. Op deze plek werd historie geschreven en maakten vele velpenaren hun dagelijkse gang naar hun werk. Nu wordt dit markante stukje dorp omgetoverd tot woongebied, met respect voor en behoud van de historische kenmerken. Dit voormalig Record-terrein in Velp gaat plaats maken voor 29 woningen. In opdracht van De Bunte Vastgoed zijn wij in ons ontwerp zorgvuldig omgegaan met beeldbepalende gebouwen en is de historische sfeer van het terrein behouden. 

vogelvlucht-situatie-Metaalwarenfabriek-Record-Velp---Weusten-Liedenbaum-Architecten

Metaalwarenfabriek Record

In de achtertuin van de graanfabriek aan de Kerkallee vestigde zich aan het begin van de vorige eeuw een uniek bedrijf, de metaalwarenfabriek Record. Voor het eerst werden er in Nederland op grote schaal kleine metalen massa-artikelen vervaardigd. Na de voortvarende start werd de fabriek al snel uitgebreid. De markante fabriekshal met de schitterende betonnen schaaldaken werd beeldbepalend voor het dorp. Ruim 100 mensen werkten hier dagelijks en velen deden dat jarenlang.

Het is niet voor niets dat Velp zuinig is op het Record terrein. Voorop stond dat in de ontwikkeling naar woonwijk het respect en behoud van de sfeer van toen als voorwaarde gold.

Behoud van industriële karakter

Het industriële complex met de markante fabrieksgebouwen is kenmerkend voor het industriële verleden van deze plek. De vormgeving en uitstraling van de nieuw te bouwen woningen refereren sterk aan dat industriële verleden. Karakteristieke elementen van de oude bebouwing hebben we kunnen behouden of op subtiele wijze terug laten komen in het ontwerp, waarmee de visuele beleving van het oorspronkelijke complex ook straks nog aanwezig is.

De markante betonnen schaal- en sheddaken van de voormalige bedrijfshallen die we deels behouden en  deels als referentie hebben gebruikt spelen daarbij een cruciale rol. Ook de eerste steen van de fabriek en de oorspronkelijke Record-brievenbus zijn straks terug te vinden in  de gevels van de woningen.

Passende architectuur

Het recordterrein ligt omsloten door de statige Kerkallee en de meer dorpse IJsselstraat. We hebben we elk bouwblok een eigen karakter gegeven, passend bij de ligging binnen het plangebied, door te variëren in gevelkleuren materialen, en kapvormen. Of soms helemaal geen kap.

Aan de IJsselstraat sluiten we aan op de kleinschalige, van oorsprong meer ‘agrarische’ sfeer van deze dorpse straat. Aan de Kerkallee is de bebouwing een vervolg op de meer villa-achtige uitstraling aan deze bomenlaan, compleet met de kenmerkende diepe voortuinen.

Groen hof

Daar waar zich een doorsteek bevindt naar het binnen-gebied hebben we met een karakteristieke woning het industriële verleden van het gebied alvast ingeleid. De woningen in het binnengebied zijn nadrukkelijk geïnspireerd door industriële architectuur, af en toe zelfs heel letterlijk verwijzend naar hetgeen er op deze plek gestaan heeft.

Midden in het woongebied is een hof gecreëerd. Een luchtige, groene en ruimtelijke plek waar het straks fijn is om te wandelen en elkaar te ontmoeten. Een heerlijke oase binnen een stenige omgeving, zodat het zowel in op deze plek als in de directe omgeving prettig wonen is.