Midden in het prachtige Velp hebben we een unieke woonlocatie ontwikkeld: Record Velp. Op deze plek werd historie geschreven en maakten vele velpenaren hun dagelijkse gang naar hun werk. Nu is dit markante stukje dorp omgetoverd tot woongebied, met respect voor en behoud van de historische kenmerken.

In opdracht van De Bunte Vastgoed zijn wij in ons ontwerp zorgvuldig omgegaan met beeldbepalende gebouwen en is de historische sfeer van het terrein behouden. 

vogelvlucht-situatie-Metaalwarenfabriek-Record-Velp---Weusten-Liedenbaum-Architecten

Metaalwarenfabriek Record

In de achtertuin van de graanfabriek aan de Kerkallee vestigde zich aan het begin van de vorige eeuw een uniek bedrijf, de metaalwarenfabriek Record. Voor het eerst werden er in Nederland op grote schaal kleine metalen massa-artikelen vervaardigd. Na de voortvarende start werd de fabriek al snel uitgebreid. De markante fabriekshal met de schitterende betonnen schaaldaken werd beeldbepalend voor het dorp. Ruim 100 mensen werkten hier dagelijks en velen deden dat jarenlang.

Het is niet voor niets dat Velp zuinig is op het Record terrein. Voorop stond dat in de ontwikkeling naar woonwijk het respect en behoud van de sfeer van toen als voorwaarde gold.

Behoud van industriële karakter

Het industriële complex met de markante fabrieksgebouwen is kenmerkend voor het industriële verleden van deze plek. De vormgeving en uitstraling van de nieuw te bouwen woningen refereren sterk aan dat industriële verleden. Karakteristieke elementen van de oude bebouwing hebben we kunnen behouden of op subtiele wijze terug laten komen in het ontwerp, waarmee de visuele beleving van het oorspronkelijke complex ook straks nog aanwezig is.

De markante betonnen schaal- en sheddaken van de voormalige bedrijfshallen die we deels behouden en  deels als referentie hebben gebruikt spelen daarbij een cruciale rol. Ook de eerste steen van de fabriek en de oorspronkelijke Record-brievenbus zijn straks terug te vinden in  de gevels van de woningen.

Locatie
Velp
Opdrachtgever
De Bunte Vastgoed
Team
Ferdi Schönberger
Status
Gerealiseerd
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Situatie-Metaalwarenfabriek-Record-Weusten-Liedenbaum-Architecten.jpg