Op de rand van de Burgemeesterswijk in Arnhem zijn aan de Amsterdamseweg 19 ruime stadsvilla’s gerealiseerd. De locatie ligt aan de noordzijde van het centraal station van Arnhem. De locatie is het voormalige fabrieksterrein van de Neproma (NEtjes-PRoper-MAkkelijk) onderdeel van de Nederlandsche Poetsdoeken Maatschappij. Het bedrijf maakte en reinigde poetsdoeken en bedrijfskleding en heeft sinds 1906 op deze locatie gezeten tot het in 1979 haar deuren sloot. Na de sluiting heeft het terrein 12 jaar braak gelegen alvorens men het wilde herontwikkelen. De grond bleek echter zwaar vervuild en moest gesanneerd worden. In 2007 is dit afgerond.
In die tijd was de ontwikkeling van het stationsgebied al in volle gang en was de locatie onderdeel van het masterplan Arnhem Centraal van UN-studio. De locatie vormde hierin de grens tussen het stationsgebied en de achterliggende Burgemeesterswijk. Het stationsgebied is modern en grootstedelijk van opzet en heeft een sterke invloed op de omgeving.De Burgemeesterswijk in Arnhem is daarentegen ruim honderd jaar oud en grenst aan Park Sonsbeek. Het is een wijk met prachtige (heren)huizen waar alle Nederlandse bouwstijlen uit die tijd te vinden zijn zoals de Amsterdamse School, de Delftse School, het Nieuwe Bouwen, Chaletstijl en Art Nouveau.
foto’s door Lode Greven
Middels massa- en gevelsstudies is zijn we op zoek gegaan naar het verenigen van de uitgangspunten tot een sterk en coherent beeld. Gelijktijdig is in die ontwerpsessies gekeken naar een passende manier om het parkeren op de locatie op te lossen. Dit samen is de basis geweest voor de ontwikkeling van de doorsnede van de woningen. In totaal hebben de hoogste woningen 5 lagen. Het parkeren wordt onder een opgetild terras aan de achterzijde opgelost. Door het hoogteverschil in het terrein is het idee ontstaan om een split-levelwoning te maken. De begane grond krijgt daarmee extra hoogte en een statig karakter aan de straatzijde. De woningen die meer naar de uiteinden van het blok liggen, bevinden zich op het smallere deel van de locatie. Hier is voor een doorsnede gekozen met een normale verdiepingshoogte, waarbij de begane grond grenst aan een eigen tuin. Op de uiteinden zijn de woningen afwijkend, omdat hier de vorm van de locatie wordt gevolgd.
De massaopbouw van het geheel volgt het verloop van de Amsterdamseweg wat een hoogteverschil van 5 meter heeft langs de locatie. De massa is in 6 blokken opgedeeld met afwisseld een dakterras aan de voor- of achterzijde. De blokken verspringen onderling, waardoor de tektoniek verder versterkt wordt.
De architectuur volgt als vanzelfsprekend de opbouw van de massa. De gevels zijn ontworpen als statige woningen met een duidelijke plint en dakrand. De entrees zijn uitgesproken middels portieken met trappen.
De sprongen in de massa worden in de architectuur verder geaccentueerd door een spel van gevelopeningen in combinatie met verbijzonderingen in het metselwerk. Verder is er veel aandacht besteed aan aanvullende details zoals hekwerken en poorten.
Er is gekozen voor 3 kleuren metselwerk om meer eigenheid aan de blokken toe te voegen. Verder is er gewerkt met betonnen plinten en dakranden. En terugliggende daklagen afgewerkt met zinken felsdelen.