Nieuwe inspirerende werkomgeving op Arnhems Buiten

Afgelopen juli zijn wij verhuist naar de voormalige brandweerkazerne op Arnhems Buiten. Op dit voormalige landgoed zijn vanaf de jaren ’30 door de KEMA gebouwen in samenhang met het bijzondere glooiende landschap gerealiseerd. Het gehele gebied is ondertussen een rijksmonument en biedt ruimte aan werken, ontmoeten en recreatie. Dit maakt het voor ons tot een unieke en inspirerende werkomgeving.

 

Arnhems-Buiten_B09_Weusten-Liedenbaum-Architecten_kantoor

  

Arnhems Buiten

Het Arnhems Buiten is een voormalig landgoed en ligt prachtig op de grens van stuwwal en rivier. Met respect voor de historie en de natuur is dit unieke kantoorpark aangelegd. Het park, het voormalige KEMA-terrein, is van uitzonderlijke schoonheid vol monumenten, kunst, en zeldzame bomen. Daarnaast huisvest Arnhems Buiten een aantal van de belangrijkste en meest innovatieve bedrijven op het gebied van o.a. energie, certificering en milieutechnologie. Dit maakt het voor ons een inspirerende omgeving om de komende jaren verder te werken aan onze opdrachten.

KEMA-architectuur

Het KEMA-terrein is vanaf de dertiger jaren van de vorige eeuw aangelegd op een voormalig landgoed, als een bedrijvenpark in de meest letterlijke zin van het woord. De KEMA had zijn eigen architectenbureau en ontwikkelde alle benodigde gebouwen zelf. Hierdoor is sprake van een sterke samenhang tussen de verschillende gebouwen; één KEMA-architectuur. Onder leiding van de architecten Fels en Schoemaker bouwden zij met name in de eerste periode (1935-1940) in de nieuwe Haagse school stijl.

 

 

Kantoor-B09-Arnhems-Buiten

 

 

De kracht van erfgoed

Waardevol erfgoed kan door de stroomversnelling van de afgelopen decennia misschien vergeten, verlaten of verloren zijn. Dit geldt ook voor veel gebouwen op Arnhems Buiten en zo ook voor de voormalig brandweergarage. Deze waardevolle gebouwen hebben enorm veel potentie en kunnen betekenisvol getransformeerd worden. Ze hebben alleen de juiste aandacht creativiteit en ontwerpvisie nodig. Wij zagen in de voormalige brandweergarage de potentie voor een nieuwe werkomgeving. Hoewel het complex een vrij somber en gesloten karakter kende, lag de potentie om een licht en helder kantoor te creëren er al wel in verscholen.

Behoud van DNA

Om een werkomgeving te creëren waar daglicht in overvloed naar binnen kan treden hebben wij de bestaande daklichten weer in ere hersteld. Deze waren met bitumen bedekt ivm lekkage. Daarnaast zijn de roldeuren vervangen door grote nieuwe puien. De oude roldeuren hebben wij vervolgens hergebruikt als scheidende elementen op de kantoorvloer. Voor de transformatie van de voormalige brandweerkazerne naar een inspirerende werkomgeving hebben wij ervoor gekozen het DNA van het gebouw te behouden. Het rauwe, onafgewerkte karakter van het pand is gebleven of versterkt. Zo hebben wij er nadrukkelijk voor gekozen de installaties in het zicht te houden. Ook hebben wij het oorspronkelijke materiaalgebruik en de constructie door te laten schemeren.

 

 

Arnhems-Buiten_B09_Weusten-Liedenbaum-Architecten_interieur_kantoor

foto’s door Lode Greven

 

Gezonde werkomgeving door biofilisch ontwerp

Als uitgangspunt voor het ontwerp wilden wij een werkomgeving realiseren waar onze werknemers zich prettig kunnen voelen en gezond kunnen werken. Door in ons ontwerp veel licht naar binnen te halen, te voorzien in een goede hoeveelheid groen op de werkplek en een goed ventilatie- en circulatiesysteem, zorgen wij voor een gezonde werkplek die bijdraagt aan de creativiteit en het welzijn van onze medewerkers. Deze ideeën zijn geïnspireerd op het biofilisch ontwerpen, wat is gericht op de ervaring van de ruimte, de omgeving en het gebouw. Het laat ons de verbindingen met de natuur ervaren. Dit maakt het voor ons ons tot een unieke en inspirerende werkomgeving.

 

“De ideeën achter biofilisch bouwen zorgen voor een gezonde werkplek die bijdraagt aan de creativiteit en welzijn van onze medewerkers.”