Visualiseren herbestemming van monumentaal ‘De Zoeten Laboratorium’

Het monumentale De Zoeten Laboratorium op voormalig KEMA-terrein ‘Arnhems Buiten’ is na bijna 40 jaar leegstand toe aan een nieuwe invulling. Naar aanleiding van het ontwerp dat wij maakten van ons eigen kantoor op het voormalige KEMA-terrein afgelopen jaar, zijn wij gevraagd nu ook voor het ‘De Zoeten Laboratorium’ de mogelijkheden voor het herbestemmen van dit bijzondere pand virtueel te visualiseren. Een eerste kijkje achter de schermen bij dit unieke project.

   

Situatie-Arnhems-Buiten-Zoetenlaboratorium-Weusten-Liedenbaum-Architecten

 

 

 

Energy Business Park ‘Arnhems Buiten’

Op het oude KEMA terrein in Arnhem, nu bekend als Arnhems Buiten, ligt een rijke historie op energie gebied. KEMA, welbekend van de testen van grote elektrische apparaten en de ‘KEMA-keur’ is nu grotendeels verplaatst naar een andere locatie, maar nog steeds is dit landgoed de plek waar vooruitstrevende organisaties uit de energiesector en innovatie in energie- en milieutechniek gehuisvest zijn.

KEMA-architectuur

Het KEMA-terrein is vanaf de dertiger jaren van de vorige eeuw aangelegd op een voormalig landgoed, als een bedrijvenpark in de meest letterlijke zin van het woord. De KEMA had zijn eigen architectenbureau en ontwikkelde alle benodigde gebouwen zelf. Hierdoor is sprake van een sterke samenhang tussen de verschillende gebouwen; één KEMA-architectuur. Onder leiding van de architecten Fels en Schoemaker bouwden zij met name in de eerste periode (1935-1940) in de nieuwe Haagse school stijl.

 

 

Zoetenlaboratorium-Weusten-Liedenbaum-Architecten

 

 

Het De Zoeten Laboratorium

Het De Zoeten Laboratorium, het voormalige machinegebouw, maakt deel uit van het eerste Kortsluitlaboratorium van de KEMA. Het machinegebouw is gebouwd tussen 1936 en 1938 door H. Fels in samenwerking met R. Schoemaker in de stijl van de Nieuwe Haagse school vermengd met invloeden van het expressieve baksteenfunctionalisme van architect W. Dudok. Na de oorlog is het oorspronkelijke asymmetrische ingedeelde en vier traveeën brede gebouw in dezelfde stijl en met gebruikmaking van dezelfde materialen uitgebreid. De oorspronkelijke asymmetrische voorgevel is dan nagenoeg symmetrisch geworden.

Virtual Reality

Om potentiële huurders beter te kunnen laten ‘voelen’ en begrijpen wat de mogelijkheden zijn voor de herbestemming van het De Zoeten Laboratorium is ons gevraagd dit te visualiseren. Door onze ervaring met interactieve virtuele omgevingen hebben wij ook voor het De Zoeten Laboratorium gekozen voor deze manier van visualiseren. Virtuele omgevingen betekenen een grote vooruitgang in de begrijpelijkheid van ontwerpmogelijkheden en het laat toekomstige gebruikers het ontwerp ervaren op een manier zoals zij dat nog niet eerder heeft gedaan. Om dit te kunnen bereiken hebben wij het De Zoeten Laboratorium op basis van bestaande bouwtekeningen volledig in 3D uitgewerkt.

 

 

Corona

Door de huidige Corona maatregelen bleek het niet haalbaar om het interactieve virtuele model te presenteren aan potentiele huurders. Om die reden hebben wij aan de hand van het 3D model een video gemaakt die een eerste indruk geeft over de eventuele mogelijkheden voor de herontwikkeling van het De Zoeten Laboratorium.