Westerhei

Tags

Appartementen, Grondgebonden woningen

Locatie

Nieuwendijk

Programma

11 appartementen, 24 grondgebonden woningen

Team

Bart Weusten, Loe van de Ven, Luuk Janssen

Opdrachtgever

Van Wanrooij Projectontwikkeling

Status

In uitvoering

Westerhei ligt aan de westrand van Nieuwendijk, een dorp in de driehoek Gorinchem – Breda – Dordrecht. Voor Van Wanrooij ontwerpen wij hier koopappartementen, rij- en hoekwoningen, tweekappers en vrijstaande woningen in een gevarieerde en aantrekkelijke vormgeving.

 

 

 

 

 

Appartementen Westerhei

Het Appartementengebouw aan de Boomgaard is prominent gelegen aan de Singel en markeert hiermee de hoek van de fraaie waterpartij in het hart van de woonwijk ‘Westerhei’ te Nieuwendijk. Het appartementen gebouw heeft een alzijdige oriëntatie. Dit wil zeggen dat het gebouw aan alle zijde aansluit op de omgeving en elke gevel ontworpen is met voorgevel kwaliteit. Door met de vorm van het gebouw rekening te houden met de bestaande zicht assen in de omgeving is het gebouw niet alleen onderdeel van zijn omgeving maar vormt het ook een duidelijk ankerpunt aan de Waterpartij. Tevens zorgt de positionering ervoor dat elk appartement een fraai “vrij” uitzicht heeft vanuit de woonkamer en het balkon. Het appartementen gebouw is ontworpen als een bebouwingsaccent in de wijk. Het gebouw heeft echter wel een duidelijke dorpse schaal. Verschillende dak richtingen, aandacht voor metselwerk detaillering, door aan elkaar gemetselde gevels, omlijstingen van kozijnen en fraai vormgegeven balkons zorgen voor de herkenbaarheid en verzorgdheid van het appartementen gebouw. Tevens versterkt dit het gedifferentieerde beeld waardoor het gebouw aansluit bij de kleinschalige dorpse woonomgeving van het omliggende gebied. Fraai gelegen aan de waterpartij vormen deze luxe appartementen het accent dat “Westerhei” verdiend.

 

 

Grondgebonden woningen

Deze woonbuurt kenmerkt zich door zijn positie aan het water en de ontsluiting via zijn eigen brug. Op deze manier ontstaat er een tweezijdig karakter. Aan de waterzijde neemt het plan een centrale positie in de wijk en eenmaal over de brug vormt de bebouwing een besloten hofje met een dorpse sfeer. Centraal in dit hofje is een groenzone gelegen die ruimte geeft om te spelen en te verblijven. De Kilse Suikerpeer heeft een groen karakter. Behalve de centrale waterpartij die vanuit de hele woonwijk zichtbaar is, speelt de beslotenheid van het hofje ook een belangrijke rol. Er is sprake van veel variatie in woningtypen en van verspringende rooilijnen. Ook de voortuinen en de erfafscheidingen in de vorm van hagen dragen bij aan de informele kleinschalige dorpse sfeer. Er is gekozen voor een palet met sprekende, gemêleerde baksteenkleuren in roodtinten en aardetinten. Verder wordt er volop gespeeld met verschillende kapvormen, gevelindelingen en detailleringen. Elementen als dakoverstekken met klossen, doorgemetselde gevels, omlijstingen van kozijnen en traditionele luiken versterken dit gedifferentieerde beeld. Op deze wijze wordt elke woning individueel herkenbaar gemaakt en ontstaat de gewenste kleinschalige woonomgeving.