’t Dommelsch Huys

Tags

Appartementen, Centrumplan, Commerciële ruimte

Locatie

Sint-Michielsgestel

Programma

44 appartementen, supermarkt en commerciële ruimten

Opdrachtgever

Van Wanrooij Projectontwikkeling

Team

Bart Weusten, Jasper van Dijke, Sven Heinen, Vincent Leijser, Thiemo Kaaf, Lars Roozendaal

Het Dommelsch Huys maakt onderdeel uit van het nieuwe centrumplan van Sint-Michielsgestel. Het bouwblok is gelegen aan de zijde van de Dommel en vormt de entree tot het nieuwe centrum. Het plan omvat een supermarkt (Albert Heijn), commerciële ruimten en appartementen.

 

De structuur van de begane grond met supermarkt en commerciële ruimten is flexibel van opzet. Deze kan eenvoudig, afhankelijk van de vraag, in kleinere of grotere winkels verkaveld worden. Ook de constructieve structuur is hier op aangepast. Grote winkelpuien maken het winkelen aantrekkelijk. Op de begane grond is tevens een inpandige parkeergelegenheid gerealiseerd voor de koopappartementen. Op twee plekken zijn de entrees voor de koop- en huurappartementen gesitueerd. De bergingen voor de huurappartementen bevinden zich in een kelder. Veel aandacht is besteed aan geluidsbelasting m.b.t. het bevoorraden van de supermarkt. Een glazen luifel (en aanvullende maat-regelingen) voorkomt dat de bovengelegen appartementen er hinder van ondervinden.

 

 

De schaal van ’t Dommelsch Huys sluit aan op de schaal van de bestaande historische bebouwing aan het Petrus Dondersplein. Deze bebouwing bestaat uit dorpse, kleinschalige volumes van 2 bouwlagen en een kaplaag. In feite wordt de bestaande pleinwand ge-vormd door een reeks geschakelde villa’s, die in verschillende periodes gebouwd zijn. Dit betekent dat de panden variëren in kleur en gevelbeeld. Aan de andere kant zijn er ook zeker overeenkomsten; een verticale gevelindeling, streekgebonden materialen (baksteen, stucwerk, hout) en een bepaalde rijkheid aan detaillering (lijstwerk om ramen en deuren, geprofileerde daklijsten en metselwerkverfraaiin-gen). Er is sprake van een bepaalde ensemblewerking, ondanks de verschillen tussen de panden (“eenheid in verscheidenheid”). Deze kwaliteiten en karakteristieken hebben als inspiratiebron gediend voor de gevelontwerpen van ’t Dommelsch Huys.

 

Het betekent dat het bouwblok een dorpse schaal heeft. De gevels zijn opgebouwd uit een aaneenschakeling van panden van ver-schillende breedtes. Elk pand heeft zijn eigen specifieke gevelindeling en karakter. De historische waardevolle elementen uit de directe omgeving zijn op een eigentijdse wijze vertaald, zonder letterlijk te kopiëren, het gaat hierbij om een interpretatie van om-lijstingen, dakranden en metselwerkdetailleringen.

 

In het bouwblok zijn op een aantal plekken verbijzonderingen aangebracht. Op de hoek van de Torenstraat aan de zijde van de Dom-mel is het volume verhoogd. Op deze wijze wordt de entree tot het centrum gemarkeerd. Ook de bestaande kerktoren op het plein speelt mee in dit beeld. Op de hoek van het plein, direct tegenover de kerktoren is een markante, witte villa ontworpen. Deze vormt een directe verwijzing naar de monumentale witte villa’s aan de Torenstraat. Vanwege de herkenbaarheid van de entree van de Albert Heijn in het winkelstraatje heeft ook dit pand een opvallende vormgeving gekregen. Ook de trappenhuizen voor de appartementen zijn om reden van herkenbaarheid verbijzonderd. Veel aandacht is besteed aan de gevels van de parkeervoorziening en het magazijn van de supermarkt. De kozijnopeningen doen mee in het spel van de gevels en worden gevuld met strekmetaal (P-garage) of geëmailleerd glas (magazijn).

 

Fotografie:Lode Greven (www.lodegreven.nl)