Oude Pastorie: zorgvoorziening in historische setting

Tags

Directievoering, Herbestemming, Zorg

Locatie

Huizen

Opdrachtgever

Eemland Wonen

Programma

Restauratie oude pastorie en uitbreiding met 24 appartementen.

Team

Bart Weusten, Jasper van Dijke, Wilbert van Haren, Vincent Leijser, Thiemo Kaaf Jos van den Brink

Midden in het centrum van Huizen, naast “de Oude Kerk”, hebben wij in de monumentale pastorie en de bijbehorende tuin een nieuw zorggebouw voor mensen met dementie ontworpen. De allure van dit monumentale gebouw vormt het uitgangspunt voor ons ontwerp en functioneert tevens als het visitekaartje voor dit particuliere initiatief.

De Oude Pastorie in Huizen is getransformeerd tot een woonzorg-gebouw met 24 appartementen voor mensen met geheugenproblemen. Het bestaande historische gebouw is gerestaureerd en uitgebreid met een lage vleugel die prachtig is gesitueerd in de oude tuin. In de bestaande pastorie bevindt zich ook de hoofdentree tot het complex. Hier zijn verder een aantal algemene functies ondergebracht, zoals een ruimte voor dagopvang, een bibliotheek, een spreekkamer en een keuken waar elke dag vers gekookt wordt voor de bewoners.

De verdieping en de zolder is verbouwd tot woonhuis voor de initiatiefnemers Bram en Linda de Haan. De uitbreiding is ontworpen met de gedachte dat de bewoners zo vrij mogelijk kunnen bewegen binnen hun woonomgeving en omliggende tuin. De architectuur heeft met de gekozen leisteen een warme en natuurlijke uitstraling gekregen die goed aansluit op de historische pastorie, en de omliggende tuin.

 

Oude pastorie situatie nieuw

 

“De kracht van de ongeplande ontmoeting zit hem in het gegeven dat ouderen zelf kunnen kiezen of ze willen ontmoeten of vermijden.”

 

Brede gang voor ongeplande ontmoetingen

 

De kracht van de ongeplande ontmoeting zit hem in het gegeven dat ouderen zelf kunnen kiezen of ze willen ontmoeten of vermijden. Een ongeplande ontmoeting vindt niet plaats in een ruimte die daar speciaal voor ontworpen is. Een woonkamer is dus voor deze manier van ontmoeten veel minder geschikt in vergelijking met een gang. Doordat de gang onderdeel is van een doorlopende route naar de woonkamer, tuin of serre krijgen de bewoners de keuze om te kunnen ontmoeten of juist te bewegen en zo de ontmoeting te vermijden.

 

Doorlopende routing om bewegen te stimuleren

 

Met de ruimtelijke ordening van het gebouw willen wij niet alleen bijdragen aan het stimuleren van ongeplande ontmoetingen maar ook aan het bewegen van de bewoners. Door de korte route aantrekkelijk te maken willen wij het bewegen stimuleren. Daglicht is hierbij een zeer belangrijk ontwerpmiddel geweest. Door middel van daklichten en vides hebben wij de gang voorzien van daglicht wat de gang een veel prettiger en aangenamer verblijfsgebied maakt. Daarnaast konden wij door de ruime maat de gang ook voorzien van zitjes. Door de afnemende mobiliteit van ouderen is het belangrijk de langere loopafstanden te onderbreken, even uit te rusten en als aanleiding om te ontmoeten. In de pastorie is gekozen voor restauratie en een klassiek interieur terwijl de nieuwbouw een eigentijdse uitstraling heeft gekregen.

Extensieve groene daken voor prettige aanblik en waterbuffering

 

Voor zowel het dak van de veranda alsmede het dak van de studio’s op de eerste verdieping hebben voorzien van een extensief groen dak. Het dak warmt zo minder op dan het traditionele bitumen- of EPDM-dak en houdt de studio’s eronder koeler. Naast het koelende effect van het dak heeft het groen een prettige aanblik voor de bewoners van de studio’s en heeft het tevens de kwaliteit om regenwater te bufferen. Juist deze met mos en sedum beklede daken zijn uitermate geschikt als dak omdat deze planten veel water kunnen opslaan en zo lange droogteperiodes kunnen doorstaan. Ze hebben dan ook geen bewateringssysteem nodig.