Huis en Haard

Tags

BREEAM, Zorg

Locatie

Arnhem

Opdrachtgever

Driegasthuizengroep

Team

Bart Weusten, Jasper van Dijke, Jeroen Bos

Programma

4 groepswoningen van 8 cliënten, 18 woonzorgstudio's

Status

Gerealiseerd

Aan de Utrechtseweg is vervangende nieuwbouw gerealiseerd voor woonzorgcentrum Huis en Haard. Woonzorgcentrum Hoogstede bestaat uit twee delen: een kleinschalige woonvorm met een viertal groepswoningen ieder voor 8 cliënten met dementie, en achttien woonzorgstudio’s voor mensen met een zorgindicatie.

 

Het oude Huis en Haard is voor velen een herkenbare plek aan de Utrechtseweg; het witte gebouw bij de rotonde. Dit is het uitgangspunt geweest voor de nieuwe ontwikkeling op die locatie. Het karakter van het gebouw moest een verwijzing worden naar het verleden, maar ook een modern, licht en duurzaam gebouw. Het nieuwe ontwerp bestaat uit 2 gebouwvolumes die gekoppeld zijn door een transparante corridor waarin de centrale entree opgenomen is. Deze corridor is tevens een verblijfsruimte en ontsluit op de omliggende tuin. Het nieuwe gebouw volgt hierin de contouren van het oude Huis- en Haard.

 

 

 

Er ligt een grote tuin rondom het complex die vrij toegankelijk is. Bomen op de locatie zijn zo veel mogelijk behouden omdat ze bijdragen aan het karakter van de locatie. De 4 groepswoningen zijn gehuisvest in het grootste volume. De bewoners hebben de mogelijkheid om vrij te bewegen tussen de verschillende groepen, die elk hun eigen karakter hebben. Elke groepswoning heeft een buitenruimte in de vorm van een terras en/of een balkon. De woonzorgstudio’s liggen aan de tuin die het complex omgeeft en hebben dubbele deuren zodat bewoners vanuit hun woning de tuin kunnen betreden.

 

De ambitie op het gebied van duurzaamheid is hoog. Een groot deel van de gebruikte energie wordt op het eigen perceel opgewekt. Verder is bijvoorbeeld bij de toepassing van materialen, de manier van bouwen en het dagelijks gebruik gekeken naar duurzaamheid en dit is getoetst door het Dutch Green Building Council. Dit heeft geresulteerd in een Breeam score van 4 sterren (very good). Hiermee is Hoogstede het duurzaamste zorggebouw van Nederland.

 

 

 

Fotografie:Lode Greven (www.lodegreven.nl)