Bouwen met afval: bakstenen

Kennisontwikkeling: Bouwen met afval

 

Bouw- en sloopafval is de grootste afvalstroom in Nederland, 30 % van al het afval dat we produceren in Nederland. Tegelijkertijd graven we tonnen natuurlijke materialen op om nieuwe gebouwen mee te bouwen. Ruwe materialen worden zo steeds schaarser. Voor ons is het daarom erg belangrijk om onszelf continu te blijven verdiepen in het gebruik van duurzame materialen. Zodoende vond afgelopen maand een bureauexcursie plaats met een bezoek aan StoneCycling, een bedrijf dat duurzame bouwmaterialen maakt van afval. Wij delen hun droom: bouwen met afval en samen proberen de hoeveelheid afval die momenteel aanwezig is te minimaliseren.

Circulaire economie

Onze huidige economie is grotendeels lineair, dat wil zeggen dat van grondstoffen een product wordt gemaakt dat vervolgens na gebruik wordt weggegooid. Een verhaal met een begin en een einde. Het resultaat is steeds schaarsere grondstoffen en een steeds grotere afvalberg. In een circulaire economie speelt hergebruik een belangrijke rol. Het verbruik van fossiele grondstoffen is laag, evenals CO2 uitstoot en afvalproductie. Aangezien de bouwmaterialen industrie een van de meest vervuilende sectoren is vinden wij het belangrijk goed na te denken over de materialen die wij gebruiken is onze ontwerpen. Door circulair bouwen toe te passen kan veel vooruitgang worden geboekt in het verminderen van CO2 uitstoot.

StoneCycling

Zodoende zijn wij in contact gekomen met StoneCycling. Zij maken duurzame bouwmaterialen van afval, gebruikt over de hele wereld. Er wordt gebruik gemaakt van afval zoals beton, glas, tegeltjes, producten uit de industrie en afgewezen klei uit de traditionele steenfabrieken. En al het afval is afkomstig uit Nederland. De afvalstoffen worden geanalyseerd en daarnaast wordt er gekeken of ze niet gevaarlijk zijn en hoe het afval gemengd kan worden. Inmiddels hebben zij een volledige lijn ontwikkeld met verschillende kleuren en texturen, de WasteBasedBricks. Duurzaam en mooi!

WasteBasedBricks

De WasteBasedBricks bestaan voor 100 procent uit afvalmateriaal; er hoeft geen andere grondstof meer aan te worden toegevoegd. Bijna al het sloopafval is bruikbaar: glas, wc-potten, tegels en bakstenen. De nieuwe stenen en tegels die ze daarvan bakken, doen in kwaliteit niet onder voor gewone bakstenen: afval als grondstof voor nieuwe producten. Dat is de perfecte circulaire economie. Daarnaast kan de WasteBasedBrick tot 300 graden minder warm worden gebakken dan een conventionele steen. Daardoor nemen de energie- en productiekosten significant af en komt er bovendien 25 tot 35 procent minder CO2-uitstoot vrij. Dus naast het hergebruik, is het produceren van de baksteen milieuvriendelijker dan bij de aloude producten.

“Naast dat wij ontwerpen om de kwaliteit van leven te verbeteren willen wij tegelijkertijd op een verantwoorde manier met de natuur omgaan”

De WasteBasedBricks van StoneCycling is een van de tien beste innovaties binnen het thema Circular Economy van de Accenture Innovation Awards. Ook is het bedrijf  genomineerd door de Dutch Green Building Council voor de Duurzame Innovation Pitch 2015.  StoneCycling doet mee aan het Climate KIC Programma, een acceleratorprogramma voor start-ups op het gebied van klimaatinnovatie van de Europese Unie.

Meer weten over onze duurzame ontwerpen? Bekijk dan eens ons project Hoogstede, het meest duurzame woon-zorgcentrum van Nederland met een BREEAM-certificaat *** Very Good.